SAMENWERKENDE PSYCHOLOGEN EERSTE LIJN

Groenestraat 294 unit A 2.6
6531 JC  Nijmegen
Telefoon: 06-33104463
E-mail: algemeen@spelnijmegen.nl

Werkwijze

Na mijn studie klinische psychologie aan de Universiteit te Nijmegen heb ik de opleiding voor gedragstherapie gevolgd. Daarna heb ik nog vele bij- en nascholingscursussen gedaan. Ik werk in principe met bewezen effectieve methoden (evidence-based) en volgens de multidisciplinaire richtlijnen GGZ, maar kijk daarbij wel naar wat er bij u speelt en hoe ik u daarbij het beste kan helpen.
Mijn uitgangspunt daarbij is dat het leven niet altijd alleen leuk is en dat obstakels bij het leven horen. Bezig zijn met het voorkomen van obstakels is verspilde energie. Handiger is het om te kijken hoe u, als ze er zijn, met deze obstakels om kunt gaan. 
Acceptatie van wat is en ook acceptatie van uzelf zoals u bent, speelt hierbij voor mij een cruciale rol. Iemand anders willen zijn dan u bent, is het recept om u uw leven lang ongelukkig te voelen. 
Hoe zou een muisje zich voelen als hij de hele dag bezig was om te proberen een olifant te zijn…? Krachtig en sterk?

Spel_Monique trans


Een muis zal zoiets trouwens niet doen. Dat wij mensen dat wel kunnen en doen heeft te maken met het feit dat ons brein zich verder ontwikkeld heeft en wij mensen een taal spreken, c.q. kunnen denken. Hierdoor kunnen wij een heleboel dingen die dieren niet kunnen (categoriseren, voorspellen en evalueren) en dat kan prettig zijn. Maar dit denken heeft ook een negatieve keerzijde, het kan ons uit het hier en nu en de ervaring halen van wat er feitelijk gebeurt. U zit dan meer “in uw hoofd” dan “in uw leven”. Piekeren is hier een mooi voorbeeld van.

Om u te helpen weer in uw kracht te komen werk ik tegenwoordig veel met Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en aandachtgerichte therapie (Mindfulness). Dit zijn vormen van cognitieve gedragstherapie waarbij centraal staat dat u zelf kunt leren bepalen hoe u zich wilt verhouden tot uw (negatieve) gedachten, gevoelens en ervaringen in plaats van u een speelbal van uw leven te voelen. Belangrijk daarbij is tevens het (meer) in contact komen met wat uw leven waardevol en zinvol maakt en u daar op te richten.

Indien gepast werk ik individueel met de methode en het gedachtegoed van de familieopstellingen. Onrust in ons leven kan te maken hebben met de plek die we, veelal onbewust, hebben ingenomen binnen ons familiesysteem. Via de methode van de familie-opstellingen wordt eraan gewerkt dat u de juiste plek weer inneemt waardoor u bevrijdt raakt van verstrikkingen die u hinderen in uw leven. Concreet bestaat dit werk uit oefeningen met houten poppetjes en visualisatie oefeningen.

Development
Utilewebsites.nl